Plastrestaureringer

Med en plastrestaurering genskaber vi dine fortænder og kindtænder til naturlig farve, form og funktion. Grunden kan være caries, spalte/utæthed under gammel sølvamalgamfyldning, knækket tand eller fyldning eller dårlig form og funktion.

Erfaring i plastrestaureringer

I dag har vi adskillige års erfaring med plastrestaureringer i kindtænder (og øvrige tænder) idet vi ikke har brugt sølvamalgam siden 1999. Alligevel møder vi nye udfordringer, som en uerfaren tandlæge ville få problemer med at løse. Derfor er vi helt på forkant med plast og håndteringen heraf.  

 

Proceduren ved fremstilling af en plastrestaurering

Efter at din tand er renset og fri for caries (kontrolleres med kontrastvæske), afvaskes den, for at kunne binde limen. Der påføres omhyggeligt forskellige lag af plastklæber, som derefter gennemhærdes. Selve plasten påføres nu i meget tynde lag, og hvert lag hærdes. Plast i forskellige farver og tykkelser anvendes, for at få det flotte naturlige udseende og den bedste binding og styrke i den færdige tand. Til slut pudses restaureringen til i biddet, og oppolleres til naturlig glathed og glans.

Hvis plastrestaureringen går ned på siden af tanden tager vi uden beregning et digitalt kontrolrøntgen, for at tjekke at den ligger korrekt mellem tænderne. Plastfremstillingen er meget teknikfølsomt, hvorfor vi er meget omhyggelige med at sikre os, at du får det optimale resultat hver gang. Desuden vil vi af og til også supplere med intraorale fotos fra munden. Din tand er klar til brug straks efter behandlingen. Den kan dog i nogle dage være tyggeøm. Føler du den er "for høj", skal du kontakte os. Det kan nemt justeres, hvilket er incl. i prisen.

Hvis cariesangrebet er dybt og tæt på nerven, vil tanden typisk efter behandlingen være kulde/varmefølsom og der kan være dunkende smerter. Dette aftager normalt efter nogle få dage til uger, i takt med at tandnerven trækker sig tilbage, og normaliserer sig. I sjældne tilfælde vil det være nødvendigt at rodbehandle tanden. En evt. rodbehandling er særskilt behandling der ikke er inkluderet i plastprisen.

Din tand kan stadig angribes af caries, selvom den nu er restaureret. Bakterierne vokser nemmere på plast i forhold til sølvamalgam, da kviksølvfrigivelsen virker som gift på bakteriebelægningerne. Derfor er det uhyre vigtigt at du holder helt rent ved hjælp af tandbørste, tandtråd/stikkere og fluortandpasta, samt undlader at skylle munden efter tandbørstning, så fluoren kan gøre sin gavnlige effekt.

Hvis der er en mindre defekt i tanden er prognosen rigtig god for din plastrestaurering. Når plasten slides kan der bygges en ny laminat ovenpå, uden at hele restaureringen skal skiftes. Hvis der er meget lidt resttand tilbage (under ca. 40 %) eller der er knækket tyggeknuder af tanden, vil vi anbefale dig at få en krone ovenpå det solide plastfundament.

Evt. revner i tandsubstansen (=dentininfraktioner) er nu klistret sammen, og tanden er forstærket indefra, men begynder tanden senere at blive følsom, et det tegn på at revnerne begynder at arbejde, og den rigtige løsning er en krone ovenpå plastfundamentet.

Når vi rekonstruerer din tand med plast limes den sammen indefra, og styrkes herved optimalt. Er tanden imidlertid meget stærkt destrueret og der kun resterer tynde æggeskaller af emalje, er det dog nødvendigt med en krone. Se Kroner og broer.

Andre behandlinger

Mød vores medarbejdere

Vi er et fagligt engageret team, der laver tandbehandlinger af høj kvalitet.

Mød os her

Book din tid

Er det tid til et besøg hos tandlægen, så kan du booke din tid online eller reservere tid via mail.

Bestil tid